|
Colorados flagga |
Innan vi berättar om dagens resa är det väl på sin plats att ni får lite information om delstaten Colorado där vi nu befunnit oss en vecka. Till ytan är Colorado USA:s åttonde största delstat, men till invånarantalet hamnar Colorado först på 22 plats med sina 5,1 miljoner invånare. De flesta av dessa 5,1 miljoner bor invid östra delen av Klippiga Bergen där också huvudstaden Denver ligger. Colorado antogs till unionen 1876 som den 38:e delstaten. Eftersom det skedde i samband med hundraårsjubileet av USA:s självständighetsförklaring kallas Colorado också för "the Centennial State".
Eftersom vi redan i förväg visste att det inte fanns några matställen där vi skulle befinna oss vid lunchtid köpte vi med oss baguetter att äta ute i det fria. Vi lämnade Glenwood Springs vid niotiden och körde söderut upp mot det lilla samhället Carbondale. Till en början livnärde man sig här på jordbruk för att förse gruvarbetarna uppe i det dåvarande gruvsamhället Aspen, numera en exklusiv skidort, med förnödenheter. I början av 1900-talet var potatis den dominerade grödan, men ganska snart blev man utkonkurrerade av lantbrukarna i Idaho. Hade inte detta hänt hade ni kanske beställt Carbondalepotatis istället för Idahopotatis på krogen.
|
Colorado State Highway 131 och Mount Sopris |
Från Carbondale fortsatte vi på Colorado State Highway 133, som här också kallas West Elk Lopp Scenic Byway. En State Highway är för det mesta en vanlig tvåfilig asfalterad väg och så var det också med denna highway. Alldeles efter Carbondale passerade vi berget Mount Sopris som är 3952 meter över havet. Det var en klarblå himmel och temperaturen låg strax över tjugo grader Celsius. Eftersom vi hade gott om tid gjorde vi oplanerade (!) avstickare till två gamla samhällen.
|
Redstone General Store |
Det första stoppet var i byn Redstone som grundades i slutet av 1800-talet av John Cleveland Osgood som ägde en gruva närheten. I Redstone uppförde han ugnar för framställning av koks från stenkol. Osgood ville att hans arbetare skulle bo anständigt så han lät uppföra 84 småhus och ett pensionat med 40 rum. Ungkarlarna fick bo på pensionatet med de gifta arbetarna fick bo i småhusen med sina familjer. Alla husen hade indraget vatten och elektricitet, vilket inte var så vanligt på den tiden. Cleveland lät också uppföra ett bibliotek, en skola och en biograf för sina anställda. Idag är Redstone en liten pittoresk by där där de gamla arbetarbostäderna rustats upp och blivit semesterbostäder.
|
St. Pauls church i Marble, Colorado |
Nästa stopp var byn Marble som grundades 1899 invid marmorgruvan Yule Marble Quarry. Denna gruva anses ha marmor av exceptionell kvalitet och härifrån har man tagit marmorn till Arlingtonkyrkogårdens monument över oidentifierade omkomna amerikanska soldater, till Lincolnmonumentet i Washington och till fasaderna på Empire State Building i New York. Själva föll vi dock istället för den lilla kyrka som inte var byggd i marmor utan i vitmålat trä. Kyrkan uppfördes ursprungligen i Aspen 1866 och monterades ned 1908 för att fraktas med järnväg till Marble. Gruvan är aktiv än idag även om själva samhället till stor del har förfallit.
|
Parkeringsplats för hästar som i gamla dagar |
Vi lämnade Marble och körde tillbaka mot vår vår planerade rutt. På vägen dit passerade vi en hästparkering utanför vad som såg ut som en gammal saloon. Det var säkert folk i trakten som läst uppmaningarna "don't drink and drive" som man ser längs vägarna och istället valt "drink and ride". Vi fortsatte över McClure Pass som inte är så särskilt högt (bara 2672 meter över havet) men som har branta stigningar på båda sidor om passet. Härifrån hade vi underbar utsikt åt båda hållen mot de omgivande dalarna. När vi kommit ned i dalen söder om passet lämnade vi "highwayen" och svängde av österut på en grusväg som via Kebler Pass skulle ta oss till Crested Butte. Vädret var fortarande perfekt med sol och en temperatur strax under tjugofem grader.
|
Grusvägen med Marcellina Mountain i bakgrunden |
Hittills hade vi bara kört på asfalterade vägar, men nu blev det istället en delvis skumpig grusväg som sakta tog oss upp i bergen. Sakta och sakta förresten, hittills hade tidangivelserna man får via vägbeskrivningarna i Google Map stämt ganska bra. Men helt plötsligt gick det dubbelt så snabbt och framförvarande bilar valde ofta att gå åt sidan och släppa förbi oss. Leif tyckte det var kul och Brittmarie var glad över att hon inte behövde sitta och läsa kartan utan kunde hålla blicken på vägen.
|
Här någonstans låg en gång gruvsamhället Irwin |
Vi hade planerat att äta den medhavda lunchen vid Lost Lake Slough, men när vi kom dit var det inte mycket till sjö kvar, den var nästan helt uttorkad. Vi fortsatte därför upp mot Kebler Pass som vi passerade på 3050 meters höjd över havet och sedan chansade vi på att det skulle vara mer vatten uppe i Lake Irwin. På vägen dit passerade vi spökstaden Irwin, eller rättare sagt det som inte återstod av den gamla gruvstaden Irwin som en gång i tiden hade 5000 invånare med flera affärer, sågverk, hotell, kyrkor och värdshus. Idag finns ingenting kvar och det var svårt att ens ana var staden en gång låg. Det har funnits mängder av städer/byar som växte upp i Klippiga Bergen under guldruschen och silverboomen (mer om detta senare) och som helt enkelt har försvunnit. Man monterade ned husen och flyttade dem till en annan plats där man trodde mer på framtiden. Så sent som på 1970-talet kunde man fortfarande se var gatorna en gång varit i Irwin, men idag syns inget alls av detta gamla gruvsamhålle.
|
Lake Irwin strax före åskovädret |
Vi åt vår medhavda lunch på en rastplats vid Lake Irwin som till vår stora glädje fortfarande var en sjö med en hyfsat stor vattenyta. En fågel av okänd art var angelägen att få ta del av våra läckerheter vilket gjorde Brittmarie störd. Leif däremot lyckades få fågeln att äta ur handen, vilket gjorde Brittmarie ännu mer skräckslagen. Det mörka molnet ni ser till höger på bilden var ett åskmoln som lyckligtvis drabbade oss först när vi lämnat sjön och var på väg mot Crested Butte. Då däremot kom hagel och regn i kombination med blixt och åska.
Till slut kom vi då fram till dagens slutmål på tidig eftermiddag. Här i Crested Butte ska vi stanna i två nätter och det är väl lika bra att redan nu rätta ert felaktiga uttal av namnet. "Butte" uttalas inte på samma sätt som i "Beavis & Butthead", dvs. kortformen för buttocks vilket på svenska betyder stjärt eller rumpa. Istället uttalas det bju:t och har sitt ursprung i det franska språket där det betyder "liten kulle". I detta sammanhang, där det syftar på ett högt berg, är det naturligtvis helt missvisande, men som vi just berättade kommer det från det franska språket...
|
Huvudgatan Elk Avenue i Crested Butte |
Den här lilla staden, Crested Butte (kom ihåg uttalet), kunde ha gått samma öde tillmötes som Irwin, men som ett fåtal av guldruschens och silverboomens städer, lyckades staden överleva nedgången i gruvindustrin och finna en ny framtid. I Crested Buttes fall som en framgångsrik skidort vintertid och ett mecka för mountainbikesåkare sommartid. Det finns de som hävdar att det var här man "uppfann" mountainbiking, men det är en ära som flera platser vill göra anspråk på. På samma sätt har Crested Butte retat upp två andra berömda skidorter med sin slogan "Aspen like it used to be, Vail as it never was". Detta syftar på att Aspen delar samma historia som Crested Butte, men i motsats till Crested Butte är Aspen idag en plats där endast miljardärer har råd att bo. De stackars miljonärerna har redan trängts undan och fått flytta någon annanstans. Vail däremot har ingen historia utan grundades så sent som 1966. För folket i Crested Butte är Vail plast, det vill säga en konstgjord plats som helt saknar historik. Crested Butte däremot är en plats där vanligt folk fortfarande lever och bor. Visst hälsar de besökare (visitors) välkomna, men staden är först och främst till för deras eget välbefinnande.
|
Vårt boende i Crested Butte; Elk Mountain Lodge |
Kvällen avslutade vi på en italiensk restaurang där vi åt Veal Marsala och Veal Pizzaiola. Till det drack vi ett rött vin från Toscana. Brittmarie hittade en look-a-like till John Cusack och fick sju poäng på en tiogradig skala i look-a-loke tävlingen. Leif försökte förgäves hitta en kopia av Sigge Fürst, men fick nöja sig med att själv bli bästa avbild till 0,5 poäng. På vägen till pensionatet där vi bor konstaterade vi att gatorna saknade belysning. Äntligen fick Leif nytta av den lilla ficklampa i format som en cigarill som han burit omkring på i fickan i ett halvår utan att den kommit till nytta. Nu fick han äntligen glänsa med att ha varit väl förberedd på det oväntade.